Det er vigtigt at finde de motorisk usikre børn så tidligt som muligt og hjælpe dem til at få en god motorik. Motorikken udvikles fra barnet bliver født og det går stærkt.
BØRNS UDVIKLINGSTRIN
Barnets første år er en fascinerende rejse fyldt med betydelige milepæle. Fra de tidlige forsøg på at holde hovedet selv til barnet tager de første skridt, viser barnets voksende motoriske færdigheder.
Som forælder er det naturligt at have mange spørgsmål og forventninger til barnets udvikling. Spørgsmål som “Hvornår skal baby kunne sidde selv?” eller “Hvornår lærer børn at gå?” er tanker, der opstår, når man ønsker at sikre, at barnets udvikling forløber som forventet. Det er vigtigt at forstå, at hvert barn udvikler sig i sit eget tempo, men der er visse milepæle, man kan forvente undervejs.
Ved at kende dit barns udviklingstrin, kan du identificere motorisk usikkerhed og stimulere dit barn med øvelser og leg, der udvikler motorikken. Børn & Motorik har samlet denne gennemgang af, hvordan barnets udviklingstrin kommer til udtryk gennem de første måneder og år af barnets liv.
Barnets udviklingstrin: De første år
Fra fødslen til 6 måneder
I de første seks måneder af livet sker der en rivende udvikling i barnets motoriske færdigheder. Mange forældre spørger: “Hvornår kan baby holde hovedet selv?” eller ”hvor længe skal mit barn kunne ligge på maven” Allerede ved 3 måneder kan babyer typisk støtte sig på albuerne, mens de ligger på maven og holder hovedet oppe nogle minutter. Dette er en vigtig del af den tidlige motoriske udvikling, babyen gennemgår.
Sansemotorik spiller en væsentlig rolle i denne periode, da babyens evne til at koordinere sanseindtryk med motoriske færdigheder er afgørende for deres udvikling. Dette omfatter aktiviteter som at nå ud efter og gribe genstande.
Fra børn er 3 til 6 måneder lærer babyen at vende sig fra ryg til mave og omvendt, hvilket er en vigtig milepæl i den motoriske udvikling.
Sidst i perioden kan en del af babyerne ligge på maven og skubbe sig baglæns eller rundt i en cirkel. Små børn er nysgerrige, så ud over at det giver barnet en bedre motorik på sigt at ligge på maven, lærer det også barnet om sin omverden og styrke de muskler, der senere vil hjælpe barnet med at sidde, kravle og gå.
6 til 12 måneder
I alderen 6 til 9 måneder begynder børn at rulle fra sted til sted og dreje rundt, når de ligger på maven. Fra omkring 7 måneder kan babyer begynde, at bevæge sig baglæns og lærer herefter at krybe forlæns.
Barnets udvikling accelererer yderligere ved 9 måneder, hvor mange babyer selv kan sætte sig op og i løbet af den næste tid lærer at kravle. Nogle forældre kan være bekymrede, hvis deres baby 10 måneder ikke kan sidde selv. Det skal man endelig ikke være. Sidde skal barnet nok lære. Det vigtige er, at barnet vil ligge på maven, at det udvikler sig, at muskelspændingen er god, så barnet ikke blot sidder og sidder Det er langt vigtigere at barnet vil ligge på maven og senere vil krybe og kravle. Det styrker bagsiden af kroppen, hvilket gør, at barnet får nemmere ved at stå op. Det er vigtigt at huske, at børn udvikler sig i forskellige tempi. For at støtte barnets udvikling kan man prøve at lære baby at krybe gennem leg og motoriske øvelser, som kan styrke musklerne og forbedre koordinationen.
12 til 24 måneder
Når barnet bliver 12 – 13 måneder, går og går og går det. Nogle børn er lidt mere forsigtige og går derfor senere, det er farligt at slippe fars trygge hånd.
Barnet øver sig i at holde balancen, får styrke i sine muskler og lærer med tiden at gå over dørtrin. Mange børn kan kravle op ad trapper, når de er lidt mere end et år, ned ad trapper kommer først nogle måneder senere.
Det er bedst at støtte og opmuntre barnet undervejs, mens det arbejder på at mestre denne nye færdighed. Ved 16 – 18 måneder begynder mange børn at ”løbe” mere end de går, hvilket er en naturlig progression i deres motoriske udvikling.
Oplever du, at dit barn ikke mestrer færdigheder, som er beskrevet her, betyder det ikke, at der er noget galt med dit barns motoriske udvikling, men det er vigtigt at finde ud af, om dit barn har brug for hjælp til den motoriske udvikling.
Du kan bestille en privat screening hos Børn & Motorik, hvor vi kan se på og snakke om dit barns motorik; se om der er nogle områder, hvor dit barn har brug for ekstra støtte og træning. En privat screening hos Børn & Motorik kan give dig og dit barn mulighed for at identificere eventuelle områder, hvor der er behov for ekstra støtte, så I sammen kan arbejde på at styrke barnets motoriske færdigheder.
Når barnet når 5 år, bliver det mere selvsikkert i sine bevægelser og kan deltage i aktiviteter som at spille fodbold, klatre op på legehusets tag, og stå på rulleskøjter. Dette er en spændende fase, hvor barnet begynder at udforske mere komplekse aktiviteter og udvikler både fysisk styrke og koordination.
Børn & Motorik hjælper også dag institutioner og pædagoger med at lære, hvordan de identificerer børn med en umoden motorik. Ved at forstå børns udviklingstrin og de motoriske færdigheder, der forventes på forskellige alderstrin, kan pædagoger bedre støtte børnene på legepladsen og i andre aktiviteter. Gennem målrettede øvelser og leg kan de styrke barnets udvikling og fremme dets motoriske færdigheder på en sjov og engagerende måde.
Når barnet når 6 -års alderen, bliver dets motoriske færdigheder endnu mere bedre. Det kan nu løbe hurtigere, klatre højere og hoppe med større sikkerhed. Den grundlæggende motorik er automatiseret, hvilket gør det muligt for barnet at koordiner og dermer lære nye aktiviteter og sportsgrene med større lethed.
Børn & Motorik tilbyder motorisk leg på hold, hvor du og dit barn kan komme og lege motorik med andre børn, og hvor du som forælder lærer at stimulere dit barns motoriske udvikling gennem sjove og interaktive øvelser og aktiviteter. Disse hold skaber en tryg og støttende atmosfære, hvor børn kan udforske deres motoriske evner og samtidig udvikle sociale færdigheder gennem leg og samvær med andre børn.
Videreudvikling: Fra 2 til 6 år
2 til 3 år
I denne periode bliver børns udvikling endnu mere markant. Ved 2 år lærer mange børn hoppe på gulvet og køre på en trehjulet cykel. Barnet udviklingstrin er nu nået til et stadie, hvor de kan klatre på rutsjebaner og begynde at lege mere komplekse lege på legepladsen. Dette er en spændende tid, hvor barnet begynder at udforske sine egne grænser og færdigheder på en mere aktiv måde. Når barnet er 2 år begynder de først at kunne gå op og nogle måneder senere ned ad trapper uden hjælp.
3 til 6 år
Fra 3 års- alderen bliver barnets motoriske færdigheder mere finpudsede. De kan nu gribe og kaste en bold, løbe hurtigt og snart køre på en løbecykel. Ved 4 år kan barnet hoppe flere gange fremad med samlede ben og hoppe over en snor uden at miste balancen. Barnet kan også cykle på 2 hjul uden støttehjul. Denne periode er præget af en stærk udvikling i børns koordination og balance.
Sikkerhed og tryghed i barnets udvikling
Det er vigtigt for forældre og omsorgspersoner at støtte barnets motoriske udvikling gennem sikre og trygge omgivelser. Dette kan inkludere at sikre hjemmet for at undgå fald og skader, samt at give barnet muligheder for at udforske og øve sig på nye færdigheder.
Hvis du bemærker, at dit barn ikke når visse udviklingsmæssige milepæle, kan Børn & Motorik hjælpe. Vores specialiserede screenings- og træningsprogrammer kan identificere eventuelle motoriske udfordringer og give dit barn den nødvendige støtte til at opnå sine mål. Ved at deltage i vores motoriske leg på hold eller konsultere vores erfarne fagfolk kan du få vejledning og værktøjer til at styrke dit barns motoriske færdigheder og fremme dets trivsel og udvikling.
Ved at forstå og støtte børns udviklingstrin kan forældre og omsorgspersoner sikre, at børn får en tryg og sikker start på livet, hvor de kan udvikle deres motoriske færdigheder og nyde glæden ved bevægelse. Uanset om det handler om at lære at holde hovedet selv, kravle eller hoppe på gulvet, er hvert trin i barnets udvikling et vidunderligt skridt mod at blive en aktiv og selvsikker person.