Små historier om børns motorik

4 måneder

Sara på 4 måneder kom til undersøgelse i gymnastiksalen med sin mor. Sara var flad i baghovedet og ville slet ikke ligge på maven. Forældrene var klar over, at det er vigtigt for små børn at ligge på maven, så de prøvede flere gange dagligt, men Sara blev ked af det.

Sara var ”tung”, når jeg løftede hende, ikke fordi hun vejede meget, men fordi hendes muskelspænding var lav. Sara havde stadig svært ved at holde hovedet stabilt. Når hun lå på maven, kunne hun kun løfte hovedet i kort tid, før hun gav op.

Det var tydeligt, at Sara havde en lav muskelspænding.

Vi prøvede at gynge Sara i hængekøjen, vi rullede Sara på madrassen og slog kolbøtter på bolden. Sara var ikke glad for det.

At ligge på maven er grundlaget for den motoriske udvikling. Når børn ikke vil ligge på maven, er det ofte, fordi de er sene motorisk.Jeg har set mange børn på 4 måneder, som ikke vil ligge på maven, de er ofte flade i baghovedet, fordi de ligger på ryggen både dag og nat.

For at få det lille barn til at ligge på maven, skal far og mor selv ned på maven og underholde deres lille guldklump. Det tager 1-2 uger, så ligger den skønne baby på maven. Samtidig skal man træne balancesansen, der er grundlaget for den motoriske udvikling. Det gør I ved at rulle, slå kolbøtter og svinge barnet rundt.

De små børn, der ikke vil ligge på maven, har ofte en umoden motorik. Dette betyder, at barnet allerede fra lille bitte vil være sen motorisk – kravle og gå sent, løbe og hoppe tungt. Når vi leger motorik med det lille barn, stiger muskelspændingen, labyrintsansen bliver bedre og barnet udvikler sig motorisk, som det skal. Saras forældre legede motorik med hende i cirka 15 minutter om dagen. Allerede da Sara var 7 måneder, kunne hun krybe, hun kravlede da hun var 9 måneder og gik som 1-årig. Præcis som det skal være.

Vær opmærksom på, at børn, der ikke vil ligge på maven, kan have en låsning i nakken. I ”Leg der styrker motorikken” finder du lege, der modner motorikken hos dit barn. Link til webshop bog.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

6-10 måneder

Mange børn mellem 6 og 10 måneder kan sidde selv, men kan ikke selv komme op at sidde og ned på maven igen.

Peter har aldrig villet ligge på maven. Da han var 6 måneder, var han træt af at ligge på ryggen, han ville hele tiden op og bæres omkring, så han kunne se den store verden. Da Peter var 7 måneder, var forældrene trætte af at gå rundt med ham på armen, så de lærte ham at sidde. I starten var Peter glad for at sidde og lege. Men efter et par uger var han møg-sur over, at han ikke kunne komme rundt og undersøge alt fra potteplanter til spindelvæv.

For at komme rundt skal Peter kunne krybe og kravle. For at lære at krybe og kravle, skal børn ligge på maven og det vil Peter ikke.

Peters forældre brugte mit lille hæfte: ”Leg der styrker motorikken 0 -1½ år” Hver dag og hele tiden blev Peter lagt på maven, ofte lå forældrene og underholdt ham. For hver dag blev Peter bedre til at være på gulvet. I samme tidsrum legede Peters daginstitution motorik med Peter, så hans balancesans blev bedre.

Efter 10 dage ville Peter ligge på maven og han kunne vende sig fra mave til ryg og omvendt. Efter kun 4 uger kunne han krybe og efter 6 uger kunne Peter stolt, kravle omkring.

I “Leg der styrker motorikken 0-1½ år” får I fif til, hvordan I lærer barnet at ligge på maven samt øvelser, der modner balancesansen. Se de små motorikbøger i shoppen.

Vuggestue eller dagpleje kan bestille et kursus i motorik eller et foredrag på et forældremøde / personalemøde om motorik eller om sensitive børn.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

Se også ”Leg der styrker motorikken 0 til 6 år” hvor der er endnu flere lege.

Prøv på Børn og Motoriks hjemmeside, at lege de små motoriske lege med barnet. Det kan give et indtryk af, om barnet har en umoden motorik.

I kan købe en motorisk screening med 7 spørgsmål, for børn på 10 måneder.

15 måneder

William på 15 måneder kunne gå, men kun hvis han måtte støtte sig til sin far eller bordet.

Har barnet en umoden balancesans, vil det ofte være sent motorisk udviklet.Barnet lærer at gå, men vil ikke slippe støtten. Det vil være usikkert på benene, falde meget og ikke have modet til gå alene. Har barnet en nedsat balance, er det vigtigt at lege motorik. Jeg ser så mange børn på 14-16 måneder, der næsten kan gå; de skal bare lige have en hånd.

William og hans forældre kom til motorik hos mig en gang om ugen. De drejede William rundt i gyngerne og kørte på rullebræt. De ”hoppede” og slog kolbøtter. William var ikke særlig glad for at lege motorik, så familien blev kun i 10-15 minutter.

Familien havde et hjemmeprogram, hvor de skulle lege motorik 3 x 3 minutter om dagen, men der blev sjældent tid til det.Jeg anbefalede dem at lave et skema, hvor de 3 gange hver dag skulle krydse af, at de havde leget motorik. Far var ikke meget for det, han var overbevist om, at William snart ville lære at gå.

Da William blev 16 måneder, var jeg lidt ”skrappere” – prøv nu – bare i en måned. Lav et skema, kryds af 3 gange om dagen, at I leger motorik i 3 x 3 minutter. Vi fik vuggestuen med på ideen, også for dem er det dejligt, når børnene selv kan gå.

Efter 3 uger kom far og søn ind ad døren – gående – hver for sig. Hvem af dem der var mest stolt, er svært at sige – måske var det mig. William fortsatte til motorik. Det handler ikke kun om, at barnet lærer at gå. Det er vigtigt at sanserne er i orden, så barnet også lærer at hoppe, spille bold og klatre i træer. Efter endnu 4 måneder med motorisk leg 3 x 3 minutter om dagen, var William motorisk alderssvarende.

”Leg der styrker motorikken 0-6 år” kan give inspiration og viden til både forældre og personale i daginstitutionerne. Her finder I lege, der modner motorikken. Prøv at lege de små motoriske lege med børnene, det kan give et ”hint” om barnets motorik.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

I kan købe den motoriske screening med 7 spørgsmål. Screeningen giver et godt indtryk af barnets motorik.

Daginstitution og dagpleje har mulighed for at booke et kursus i motorisk leg og screening af børn. I kan bestille et oplæg om motorik til et forældre- eller personalemøde.

God fornøjelse.

2,4 år – nu er der fart på motorikken

De fleste 2.4- årige hviner højt, når de hopper ud over kanten fra en skammel og ned i puderne, andre er bange for højder og tør end ikke stå på skamlen uden at få en hånd.

Jeg blev ringet op af en vuggestue, fordi Cecilie på 2.4 år var bange for at stå på puslebordet og ikke ville gå ned ad trapperne. Når hun gik, både inde og ude, vendte hendes fødder indad, hvilket ofte skyldes, at muskelspændingen er for lav.

Vi motorisk screenede Cecilie sammen med to andre børn. Det var tydeligt at se forskel på børnene, når vi legede motorik med dem. Børn med en god balancesans er vilde med at dreje rundt, de nyder, at vi leger vildt med dem. Cecilie fik hurtigt nok og syntes, det blev for voldsomt.

Sammen med forældrene begyndte Cecilies daginstitution at lege motorik 3 x 3 minutter om dagen. I daginstitutionen havde de haft et screeningskursus og legede hver dag motorik med de motorisk usikre børn.

Efter 3 måneders motorisk leg og med hjælp fra hæftet “Leg der styrker motorikken 0-6 år”, var Cecilies motorik blevet meget bedre.

Efter 6 måneders leg ville hun selv gå på trapper og var ikke bange for at stå på puslebordet. Hendes fødder vendte stadig indad, når hun gik.

Efter et år med motorisk leg hver dag, var musklerne omkring hoften, blevet så stærke, at de kunne holde leddene i den rette stilling; Cecilies fødder pegede lige frem. Når vi leger motorik, stiger muskelspændingen, leddene bliver stærkere og barnets fødder vender den rigtige vej.

I “Leg der styrker motorikken 0-6 år” finder I øvelser, der modner motorikken.

Prøv de små motoriske lege med jeres barn.

I kan købe den motoriske screening med 7 spørgsmål. Screeningen giver et godt indtryk af barnets motorik.

Daginstitution og dagpleje har mulighed for at booke et kursus i motorisk leg og screening af børn. I kan bestille et oplæg om motorik til et forældre- eller personalemøde.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

God fornøjelse.

4 år

Vil en 4-årig ikke vil kravle op i tårnet på legepladsen og rutsje ned igen. Har barnet svært ved at gå ned ad trapper eller ved at følge med, når I går tur, kan det være tegn på en umoden motorik.

“Tobias” kom til motorisk screening med sine forældre. Forældrene fortalte, at deres søn havde svært ved at følge med i børnehaven,både på legepladsen og når de var på tur. Tobias var rigtig god til at køre på balancecykel, men han ville slet ikke prøve at køre på cykel uden støttehjul,

Ved den motoriske screening, gik det fint for Tobias med nogle lege, men han havde svært ved andre. Helt klart var det, at Tobias havde behov for at styrke motorikken.

Forældrene begyndte hjemme at lege motorik med Tobias 3 x 3 minutter om dagen, som beskrevet i hæftet “Leg der styrker motorikken 0 til 6 år”. De var mere fysiske med Tobias i dagligdagen og de prøvede at være på legeplads og i skoven så ofte som muligt.

I børnehaven legede de motorik med en gruppe børn 3 gange om ugen i 10 minutter.

I løbet af nogle måneder, kunne vi se fremgang. Tobias var blevet meget bedre til at hoppe, han kunne bedre følge med på tur i børnehaven og var ikke helt så bange for at gå ned ad trapper. Efter yderligere et par måneders motorisk leg, ville Tobias begynde at cykle på 2 hjul.

Bedst af det hele – efter 9 måneder var Tobias med i legen henne i børnehaven. Familien fortsatte med at lege motorik endnu nogle måneder. Nu går Tobias til sport og nyder at bevæge sig.

”Leg der styrker motorikken 0-6 år” kan give inspiration og viden for både forældre og personale i daginstitutionerne. Her finder I lege, der modner motorikken.

Læs de små historier og leg de små motoriske lege med jeres barn.

I kan købe den motoriske screening med 7 spørgsmål her. Screeningen giver et godt indtryk af barnets motorik.

Daginstitutionen har mulighed for at booke et kursus i motorisk leg og screening af børn, ligesom de kan bestille et oplæg om motorik til et forældremøde.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

5 år

Jeg får henvist mange børn på 5 år. Pludselig går det op for forældre og daginstitution, at barnet skal i skole og derfor har brug for at kunne selv. Når man som 5-arig er motorisk usikker, et det bl.a. svært at cykle, løbe og spille bold.

Mange forældre har brugt timer på at løbe rundt med en sur datter, der absolut ikke havde lyst til at lære at cykle. Det er forståeligt nok, for barnet kan mærke, at balancen er usikker. Hun er sikker på, at hun falder, når far slipper cyklen.

Sport er svært for børn med en umoden motorik. Jeg ser mange motorisk usikre børn, der er startet til fodbold, men holder op efter 4 gange, fordi de aldrig får bolden.Andre starter til springgymnastik, men finder ud af, at det er svært, fordi de ikke formår at koordinere.

En del af de børn, der har en umoden grovmotorik, har svært ved at lyne, knappe jakken eller holde på en blyant, mens andre har en super finmotorik. En del motorisk usikre børn vælger at sidde ned og lavet perleplader og lægge puslespil, mens andre stædigt prøver at være med i den mere fysiske leg, selv om det er svært, når motorikken driller.

Bare 3 x 3 minutters motorik om dagen hjælper barnet. Har man også tid til at gå på legeplads eller i skoven nogle gange om ugen, så kan det kun gå godt. For at se om barnet har brug for motorisk leg, kan I prøve de små motoriske lege. Der er kun 2 spørgsmål, så det er blot en rettesnor.

Har barnet svært ved de 2 små lege, kan I kan købe den motoriske screening med 7 spørgsmål, køb den her. Screeningen giver et godt indtryk af barnets motorik.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

Ansatte i daginstitutionen ser mange børn og ved ofte hvilke børn der har behov for motorisk leg. Daginstitutionen har mulighed for at booke et kursus i motorisk leg og screening af børn, ligesom de kan bestille et oplæg om motorik til et forældremøde.

I ”Leg der styrker motorikken 0-6 år” kan du se, hvilke lege I skal bruge, for at jeres barn få en alderssvarende motorik. 

6 år – 0. klasse

Barnet på 6 år skal snart i skole eller er måske allerede begyndt.
Børn, der er motorisk usikre, er sjældent glade for idræt. De har svært ved at skifte tøj, være i bad og ude af døren samtidig med de andre børn. Når de skal ud i frikvarteret, er det irriterende at skulle have jakke og vanter på, lynlåsen driller og knaphullerne er for små.

Mange af kammeraterne i klassen går til sport og det motorisk usikre barn begynder måske til fodbold.
At spille bold er vanskeligt for motorisk usikre børn. Det er hårdt at løbe efter bolden og svært at skyde præcist.
De første gange, de er afsted, går det måske. Det er nyt og spændende og de andre på holdet har endnu ikke fundet ud af, om barnet kan score mål.
Efter nogle gange får barnet ikke bolden og er uden for i spillet. Barnet opgiver og prøver at finde på noget andet.

At finde en sport til et barn med en umoden motorik er ikke så nemt. Er barnet bange for højder dur spring-gymnastik ikke og når balancen er umoden, er skateboard udelukket.

Meget sport kræver en god grundmotorik, hvorfor det er vigtigt, at børn med en umoden motorik, så tidligt som muligt, får den motoriske træning, de har behov for.

Mange børn, med en umoden motorik, ender med stillesiddende aktiviteter ofte foran en skærm. Langt de fleste børn er tiltrukket af iPad og computer, hvilket er helt fint, blot er det vigtigt, at de også bevæger sig. Har børn en god motorik, har de lyst til at dyrke sport eller løbe rundt og lege, hvilket naturligt begrænser den stillesiddende tid.

Mellem 15 og 20% børn har det svært motorisk, så der er flere børn i hver eneste i 0. klasse, der er motorisk umodne.

I kan foreslå, at alle børnene i 0. klasse bliver motorisk screenet og at man efterfølgende i skolen – i samarbejde med forældrene, leger motorik med de børn, der har behov for det.
Det er vigtigt for det sociale liv, at man kan følge med, for helbredet at man har lyst til at bevæge sig og for indlæringen at motorikken er god.

For at styrke motorikken, skal barnet 3 x 3 minutter om dagen hoppe og snurre rundt. Det kan være svært for barnet så humor og sjove lege, skal være en del af træningen. Leger I motorik med barnet, vil I efter 3 til 12 måneder se et barn, der har lyst til at løbe efter de andre, som gerne vil cykle og har mod på at dyrke sport.

“Leg der styrker motorikken 0-6 år” giver inspiration og viden til både forældre og personale, her finder I lege, der modner motorikken.

Er der tvivl, om barnet har en motorik, der svarer til alderen, kan I prøve de små lege på hjemmesiden. De 2 små lege kan give et indtryk af, om barnets motorik har brug for et boost.

I shoppen kan I købe en motorisk screening, der består af 7 spørgsmål, køb her. Den viser hvilke børn, der har brug for motorisk leg.

Skole eller børnehave har mulighed for at bestille et kursus i motorisk screening eller et foredrag om motorik til et forældre- eller personalemøde.

Børn og Motorik tilbyder privat motorisk screening samt motorisk leg på hold.

0