Test motorikken
Hvordan kan jeg se om, barnet har en god motorik?
I kan få et indtryk af barnets motorik, ved at prøve de 2 små lege. Gå ind under barnets alder, se videoen og prøv de små lege med barnet.
Har barnet nemt ved legene og synes barnet, det er sjovt at dreje rundt, er det tegn på, at motorikken er god. Modsat, hvis barnet ikke kan lide at dreje rundt og ikke magter de små lege, kan det være tegn på, at barnet har brug for motorisk leg.
En screening kan bekræfte, om jeres eller børn i daginstitutionen har brug for at få styrket motorikken.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn. Vi medbringer relevante materialer. Screeningen varer cirka 1 time. Det koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. læs mere her
Børn og Motorik har hold for motorisk usikre børn mellem 0 og 7 år. link til motorikhold læs mere her
Daginstitutionen kan bestille oplæg om motorik eller et kursus i motorisk screening. læs mere her
Du har også selv mulighed for at købe en ”motorisk screening” til jeres barn.
Husk det skader aldrig at lege motorik, men det er ærgerligt hvis man undlader at lege motorik med et barn, der har behov for det.
Disse små motoriske lege, skal kun opfattes som et pejlemærke.
Prøv de små motoriske lege
Tryk på den alder du vil “teste”
10 måneder
Det lille barn på 3 måneder, bør ligge på maven en stor del af sin vågne tid. Når barnet er 4-5 måneder, vender det sig, ofte ved et tilfælde, fra mave til ryg. Når det er 5-6 måneder, kan det vende fra ryg til mave og mange børn ruller gennem stuen, når de har øvet sig lidt.
Ved 7 måneders alderen begynder barnet, når det ligger på maven at dreje rundt som viseren på et ur. Senere begynder barnet, når det ligger på maven, at bakke og ved 8-9 måneders alderen, ligger barnet i kravlestilling og rokker. Når barnet er 10 måneder, bør det kunne kravle. Det er vigtigt, at barnet i hele perioden er glad for at ligge på maven.
Prøv om jeres barn har lyst til at lege nedenstående to små lege. Børn der ikke kan lide at dreje rundt, har ofte en umoden motorik.
Du er velkommen til at kontakte Børn og Motorik på mail: info@boernogmotorik.dk
Leg 1
En del børn vil ikke ligge på maven og ligger derfor på ryggen, det meste af dagen.
Børnene bliver efterhånden trætte af at ligge på ryggen, det er kedeligt at se op i loftet. Forældrene lærer derfor barnet at sidde.
Børnene bliver super-glade, men børn, der bliver sat op, lærer sjældent at krybe og kravle. Ofte ser jeg, at barnet blot sidder og sidder, mens nogle lærer at gumpe og på den måde kan komme rundt.
Kan barnet blot sidde, men ikke krybe og kravle begynder det at ”brokke sig”. Børn vil rundt og se noget, ikke blot sidde med det samme legetøj, der hvor de er blevet sat.
Børn, der ikke har ligget på maven, har svært ved selv at komme fra ryg- eller maveliggende til siddende og stående. De er afhængige af, at en voksen sætter dem op og lægger dem ned. Kan barnet ikke selv komme fra maven til siddende og tilbage igen, når det er 10 måneder, er det tegn på motorisk umodenhed.
Screening: Læg dit barn på ryggen. Se, om barnet selv kan komme fra liggende til siddende.
Leg 2
Balancesansen er grundlaget for den motoriske udvikling. Er balancesansen god, er børn vilde med at dreje rundt.
For at teste balancesansen kan vi slå kolbøtter med barnet.
Børn, der ikke er glade for at dreje rundt, er ofte motorisk umodne. Enkelte af børnene har væske i mellemøret.
Screening: Se den lille video og prøv at slå 5 kolbøtter raskt efter hinanden med jeres lille barn.
Resultat
Kan jeres barn lide at slå kolbøtter, kan barnet selv komme fra liggende til siddende og kan jeres barn kravle, tyder det på, at motorikken er alderssvarende.
Er barnet ikke glad for at slå kolbøtter og kan barnet ikke selv komme fra liggende til siddende og omvendt, vil jeg anbefale, at I taler med sundhedsplejersken om barnets motoriske udvikling.
Kan barnet selv komme fra liggende til siddende, men ikke lide at slå kolbøtter, har barnet måske væske i mellemøret.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn. Vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time. link og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel.
Børn og Motorik har hold for motorisk usikre børn mellem 0 og 7 år. Link
Se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
Børn og Motorik har udviklet en motorisk screening med 7 lege. Prøv den og se om dit barn har behov for at styrke motorikken.
Du er velkommen til at kontakte Børn og Motorik på mail: info@boernogmotorik.dk
13 måneder
Barnet er nu selv i stand til at komme rundt over alt – næsten.
Barnet kan gå selv eller gå ved ting og en pegefinger. Barnet kravler op ”alle vegne”. Der er ikke meget afslapning ved at have et barn på lige godt et år.
Børn skal kunne gå selv, gerne når de er 14 måneder og helst inden de er 15 måneder. Når barnet er 15 måneder, bør det kunne gå omkring i hjemmet og når det er 1½ år kunne gå sikkert på jævnt underlag udenfor
LEG 1
Børn med en umoden motorik vil ikke ligge på maven. De ligger på ryggen, bliver sat op og senere rejst op af venlige voksne. Det betyder, at barnet ikke selv lærer at rejse sig op og derfor ikke selv kan rejse sig op, når det falder. Det er vigtigt, at barnet kan selv. Tænk at falde ude på legepladsen og så måtte vente, til der kommer en voksen og rejser dig op.
Screening: Se den lille video. Læg barnet på ryggen og lad det rejse sig op, uden at du hjælper.
LEG 2
Balancesansen er grundlaget for den motoriske udvikling og børn skal være vilde med at dreje rundt. En lille screening af balancesansen er at slå kolbøtter med barnet.
Børn, der ikke er glade for at dreje rundt, er ofte motorisk umodne eller kan have væske i mellemøret.
Screening: Se den lille video og prøv at slå 5 kolbøtter raskt efter hinanden med jeres lille barn.
Resultat
Kan jeres barn selv komme fra liggende til stående, kan jeres barn selv gå eller gå rundt ved ting og kan jeres barn lide at slå kolbøtter, er der god grund til at tro, at motorikken er i orden.
Er I usikre, så tal med daginstitutionen om at motorisk screene jeres barn. Daginstitutionen har mulighed for at få et kursus i motorisk screening.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Børn og Motorik har udviklet en motorisk screening med 7 lege. Prøv den og se om dit barn har behov for at styrke motorikken.
Børn og motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn, vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. link
Børn og Motorik har motorikhold for børn mellem 0 og 7 år. Link
For foto se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
Du er velkommen til at kontakte os via. mail: info@boernogmotorik.dk
2,4 år
Din lille baby er nu blevet et stort barn, der løber, hopper og kravler op over alt.
Børn er forskellige, nogle børn er glade for puslespil og biler, andre vil helst være i bevægelse. Der skal være forskel på os også på børn. Man skal være opmærksom på, om barnet har lyst at være fysisk aktiv, har lyst til at lege i haven og på legepladsen. Børn der altid vælger stille lege, kan være motorisk usikre.
Leg 1
Inden børn fylder 2 år, hopper de galop-hop.
Barnet ser forventningsfuldt på dig og siger: ”Se jeg hopper”. Det ser utrolig kært ud, men er ikke et hop, blot et ”galophop”, hvor barnet løfter et ben ad gangen.
Børn på lidt over 2 år skal, med begge ben på samme tid, kunne lette cirka 2 centimeter fra gulvet.
Screening: Bed dit barn om at hoppe, du må ikke holde i barnet. Hop gerne selv med. Se om barnet løfter begge ben på en gang. Det skal blot være et par centimeter, men det skal være begge ben samtidig.
Leg 2
Børn skal elske at svinge og dreje rundt. De hopper i sengen, slår kolbøtter og kaster sig ned. Barnet på 2.4 år, skal stort set selv kunne slå en kolbøtte på gulvtæppet, måske behøver det et lille puf bagi. Det vigtigste er, at barnet elsker at dreje rundt.
Screening: Barnet står op, bøjer hovedet ned til fødderne og drejer rundt i en kolbøtte. Det gør ikke noget, hvis kolbøtten er lidt skæv, det vigtige er, at barnet synes, det er sjovt at dreje rundt. Kan barnet ikke selv, så hjælp det, som du ser på videoen.
Resultat
Kan jeres barn hoppe og slå kolbøtter, er der god grund til at tro, at motorikken er i orden.
Har jeres barn svært ved de 2 motoriske lege, kan I spørge i daginstitutionen, om de har mulighed for at motorisk screene barnet. Daginstitutionen kan bestille et kursus i motorisk screening.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn, vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. . link
Børn og Motorik har motorikhold for børn mellem 0 og 7 år. Se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
4 år
Pludselig har man et stort barn, der kan alt muligt selv. Et barn på 4 år skal gerne kunne cykle på 2 hjul uden støtte, kravle op på de høje rutsjebaner og køre ned og have lyst til at spille bold.
Leg 1
Balancen skal nu være så god, at barnet kan hinke. Har barnet det svært motorisk, kan det være en stor udfordring at hoppe rundt på et ben. Det kræver både balance og koordination.
Screening: Lad barnet selv vælge ben. Bed barnet hinke, 4 gange er fint.
Leg 2
Børn skal elske at dreje rundt. De skal synes, det er sjovt at slå mange kolbøtter lige efter hinanden. Vi andre står og får kvalme, bare af at se på det.
Børn, med en umoden motorik, slår kolbøtter med strakt nakke. De står nærmest på hovedet og falder ned på ryggen. De er ikke glade for at slå kolbøtter.
Screening: Lad jeres barn slå 5 kolbøtter lige efter hinanden. Kolbøtterne skal slås på et gulvtæppe eller en måtte, det må ikke være på en springmadras. Barnet skal bøje nakken.
Resultat
Er barnet god til at hinke og glad for at slå kolbøtter, tyder det på, at barnet har en god motorik.
Har barnet svært ved en eller begge lege, kan I spørge i daginstitutionen, om de har mulighed for at screene jeres barns motorik.
Børn og motorik har udviklet motoriske screeninger til børn mellem 10 måneder og 0. klasse, som daginstitutionen kan bestille et kursus i. Du kan selv købe en motorisk screening med 7 lege i shoppen.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Jeg har udviklet en motorisk screening med 7 lege. Prøv den og se om dit barn har behov for at styrke motorikken.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn, vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. link
Børn og Motorik har motorikhold for børn mellem 0 og 7 år. Se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
Du er velkommen til at kontakte børn og motorik via mail: info@boernogmotorik.dk
5 år
Det er meget vigtigt, at motorikken er i orden nu. Inden for et år skal jeres barn begynde i skole. De fleste børn elsker idræt og frikvartererne er ofte det bedste ved skoletiden.
Børn med en umoden motorik er sjældent glade for idræt. De har ofte svært ved at skifte tøj og gå i bad. Er motorikken usikker, er det ikke sjovt at gå balance og spille bold. Idræt kan blive det værste fag for barnet.
Frikvartererne kan være ”dumme”. Motorisk usikre børn kan ikke følge med i fangeleg og gider ikke at hinke, sjippe og spille bold.
Prøv at lave den lille motoriske screening med jeres barn. Er motorikken god, kan I alle sammen glæde jer til, at barnet skal i skole. Tyder det på, at motorikken er umoden, vil jeg anbefale, at I hurtigt går i gang med at lege motorik. Det er vigtigt, at jeres barn får en god motorik, så barnet med glæde kan deltage i både idræt og frikvartererne.
LEG 1
Stå på et ben, tæl langsomt til 3
Screening: Bed barnet stå på et ben. Lad barnet selv vælge, hvilket ben det vil stå på. Det andet ben må ikke støtte, barnet må ikke holde i noget og foden skal stå stille. Lad barnet stå på et ben i mindst 3 sekunder.
LEG 2
Barnet skal kunne slå 5 kolbøtter lige efter hinanden. Nakken skal være bøjet og barnet skal synes, det er sjovt.
Resultat
Har barnet nemt ved at slå kolbøtter og ved at stå på et ben, tyder det på, at motorikken er i orden.
Tænk over, om I selv synes, barnet har en god motorik. Kan jeres barn cykle? Vil barnet spille bold? Taler jeres barn om at ville gå til sport? Synes barnet, det er sjovt at løbe, hoppe og klatre op eller vil jeres barn helst sidde og bygge med Lego eller se på en skærm.
Spørg i daginstitutionen, hvad de synes om barnets motorik. Måske kan de motorisk screene jeres barn. Jeg har udviklet meget nemme motoriske screeninger, som daginstitutionen kan bestille et kursus i.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn, vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. link
Børn og Motorik har motorikhold for børn mellem 0 og 7 år. Link
Se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
Børn og Motorik har udviklet en motorisk screening med 7 lege. Prøv den og se om dit barn har behov for at styrke motorikken.
Du er velkommen til at kontakte Børn og Motorik via.Mail: info@boernogmotorik.dk
6 år / 0. klasse
Barnet går i skole, skal have idræt og lege med de andre i frikvartererne. Børn med en god motorik elsker idræt. De vil gerne spille bold og synes, det er fantastisk at kravle rundt i ribberne, hoppe ud i tove og ringe.
Børn der er motorisk umodne, har svært ved at skifte tøj og gå i bad. De synes sjældent, at det er sjovt at spille bold. Det går for stærkt, de andre er bedre og man får bolden i hovedet.
I frikvartererne spiller mange af børnene bold, hinker, sjipper eller leger fangeleg. Har man en umoden motorik, er det svært at følge med. Bliver man taget i fangeleg, kan man ikke fange en ny og legen går i stå. Mange motorisk usikre børn siger, at de føler sig udenfor.
En del af de motorisk usikre børn har svært ved at følge med i timerne. Umoden motorik og besvær med indlæring kan høre sammen.
Det er vigtigt, at motorikken ikke står i vejen for, at barnet får en god skolegang. Prøv at lege de to små lege, jeg har beskrevet nedenfor. Har barnet nemt ved legene, er det tegn på, at barnet har en god motorik. Spørg i skolen, hvordan de opfatter jeres barns motorik. Hvis de er i tvivl, så hør, om de har mulighed for at motorisk screene jeres barn. Jeg holder kurser i motorisk screening for pædagoger.
I har selv mulighed for at købe den længere screening her, som kan vise om jeres barn har behov for motorisk træning.
Leg 1
Børn der er motorisk umodne, kan ikke lide højder. De kan have svært ved at gå op og især ned ad trapper, de kan ikke lide at stå på bordet og hoppe ned og de kravler aldrig i træer eller op på den høje rutsjebane. Barnet kan have svært ved at cykle, skal måske stadig holdes for ikke at miste balancen og overtales for at cykle til skole.
Screening: Lad jeres barn hoppe ned fra en stol, går det godt, så lad barnet hoppe ned fra spisebordet, går det godt, så sæt en lille skammel fra badeværelset (10 cm høj) op på bordet og lad barnet hoppe ned. Barnet skal hoppe ned fra ca. 80 cm.
Leg 2
Børn skal elske at dreje rundt. Barnet skal både selv kunne og synes, det er sjovt at slå kolbøtter, have bøjet nakke og ikke føle sig nævneværdigt svimmel.
Screening: Find en tynd madras eller et gulvtæppe og bed barnet slå 5 kolbøtter lige efter hinanden. Barnet skal kunne selv og have bøjet nakke. En springmadras er for blød og forstyrrer resultatet.
Resultat
Klarer barnet de små lege fint, kan barnet cykle og er barnet glad for at bevæge sig, må man formode at motorikken er god.
Har barnet svært ved de to små lege, kan I eventuelt spørge i skolen, hvad de synes om barnets motorik. Jeg har udviklet motoriske screeninger til børn i 0. klasse, som jeres skole kan bestille et kursus i.
Det er vigtigt både for helbredet og indlæringen, men især for det sociale liv, at børn har en god motorik.
Børn og Motorik tilbyder privat at motorisk screene jeres barn, vi medbringer materialer. Screeningen varer cirka 1 time og koster mellem 800 og 1200 kroner plus kørsel. link
Børn og Motorik har motorikhold for børn mellem 0 og 7 år. Link
Se venligst på Børn og Motoriks Facebook.
Læs ”Leg der styrker motorikken 0-6 år”. Den er fyldt med gode ideer til motorisk leg med jeres barn.
Børn og Motorik har udviklet en motorisk screening med 7 lege. Prøv den og se om dit barn har behov for at styrke motorikken.
Du er velkommen til at kontakte Børn og Motorik via mail: Info@boernogmotorik.dk