Sensitive børn

SÆRLIGT SENSITIVE BØRN
–  TAKTILT SKY BØRN

Heldigvis bliver det stadigt mere udbredt at tænke på, at børn kan være særligt sensitive, hvilket er rigtig godt, da de særligt sensitive børn ofte er meget nemme at hjælpe. Følesansen, der er grundlaget for alt hvad vi mærker, består af flere dele, der hos de sensitive børn har svært ved at ”enes om” hvilke signaler der skal sendes. Når vi behandler barnet for sensitivitet, modner vi følesansen, så de rette signaler afsendes.

 

 

ER MIT BARN SÆRLIGT SENSITIVT?

VIL IKKE HAVE TØJET AF

Barnet vil ikke have tøjet af og på og vil slet ikke bades. Større børn vil kun gå i blødt tøj, helst uden sømme.

“Jeg talte med nogle forældre, der fortalte, at det slet ikke var hyggeligt at skifte ble eller bade barnet, fordi barnet var ked af det.”

AMME PROBLEMER

Barnet vil ikke ammes eller tage flaske når det er på armen. De vil kun tage flaske hvis de ligger for sig selv.

“Et forældrepar fortalte at barnet ville ligge alene når det fik flaske. Forældrene måtte holde flasken men ikke barnet.”

STØJFØLSOM

Barnet er ofte meget støjfølsomt og bliver bange når en dør smækker, eller når far nyser. ​

”Jeg havde en familie, der valgte at flytte, fordi barnet græd hver time, når kirkeklokken bimlede.”

BANGE FOR FREMMEDE

Det lille barn vil kun op til far og mor, mens de større børn er meget generte.

“Jeg talte med en mor, der var meget bekymret for deres barnedåb. Barnet ville kun op til far og mor, hun græd hvis andre ville holde hende.”

SVÆRT MED MAD

Barnet er oftest kræsent – den ene dag vil de have suppe, den anden dag kun Nutella.

“En mor fortalte at hendes barn kun ville spise meget få ting, og ikke spiste hvis tingene rørte hinanden. Ærter for sig, pasta for sig, kødsovs for sig – ikke noget med at blande det.”

INGEN SNAVS PÅ HÆNDERNE

Barnet vil ikke have fedtede fingre, leger ikke med sand eller mudder uden at bruge en skovl.

“I en daginstitution, var de bekymrede for et barn på 11 måneder. De fortalte at når de satte barnet i sandkassen, sad hun med løftede arme indtil de tog hende op igen – hun ville slet ikke røre sandet.”

BANGE FOR NYE STEDER

Barnet er ofte meget genert og vil ikke snakke med eller hilse på andre børn når de er ude.

“Når familien er på besøg hos venner bliver barnet ved forældrene og barnet kan være flere timer om, at starte med at lege med de andre børn. Jule- og sommerfester er slet ikke sjove.”

VIL IKKE I VUGGESTUE

Barnet vil ikke i vuggestue og selv efter flere måneder i vuggestuen eller børnehaven, kan barnet være ked af at blive afleveret.

“En pædagog fortalte at et barn efter 2 måneder i vuggestuen stadig var utryg. De måtte sætte ham i en barnevogn eller en høj stol og han græd hver gang et barn kom i nærheden af ham.”

Hvordan kan jeg hjælpe mit særligt sensitive barn?

Det er svært at være særligt sensitiv og svært at være forældre til et særligt sensitivt barn. For at hjælpe, skal man først og fremmest forstå barnet. Vide, at barnet kan have udfordringer med berøring, sand, høje lyde og tøj, dynen, tandbørsten, mad eller nye mennesker.

Mellem 5 og 10 % børn er særligt sensitive. Følesansen der er grundlaget for, at vi kan mærke, om noget er koldt eller varmt, om det svier eller klør på huden eller om det er en dejlig berøring, er umoden hos de særligt sensitive børn.

Udfordringerne er forskellige fra barn til barn og det varierer meget for det enkelte barn, hvor mange tegn de har og hvor meget det påvirker barnet. Der er mange tegn på sensitivitet og intet barn har heldigvis dem alle.

Jeg har gennem 30 år været med til at ”børste” mange hundrede børn. Små bitte børn der ikke ville sove eller ammes, større børn der ikke ville i vuggestue, ikke kunne lide støj og berøring. Børn på 4 år, der ikke ville lege med sand og børn på 6 år, der ikke ville i skole og var mere end almindeligt kræsne.

Det kan måske lyde som det rene voodoo og som en far sagde: ”Skal vi også vende hende på hovedet ved fuldmåne?”

Han tog ordene i sig, da han efter 5 dages behandling af sin datter, havde et barn der var mere glad og tilfredst og både sov og spiste bedre.

Det er nærmest trylleri og det lyder så underligt, at det kan hjælpe at børste, men reelt set, stimulerer vi jo følesansen, som er umoden, når vi børster. Det tager lidt tid at behandle børn for sensitivitet, men det er tiden værd. Jeg har så mange succeshistorier, hvor børn der hverken ville sove, spise, lege med eller kramme andre, ændrer sig og bliver gladere efter at være blevet børstet.

Tænker du, at dit barn kan være særlig sensitivt, kan jeg anbefale, at du læser det lille hæfte, jeg udgiver i november 21. Det er kun på 10 sider og fortæller om nogle af de børn, jeg har hjulpet gennem de sidste 30 år, hvor jeg har arbejdet med sensitive børn.

Man kan ikke skade børnene ved at børste dem, så der sker ikke noget ved at man prøver. Vil barnet børstes, kan I gøre det og for rigtig mange børn hjælper det. Kan barnet ikke lide at blive børstet, skal man lade være.

Særligt sensitive børn eksempler fra dagligdagen

En mor var til undersøgelse, med sit 3 måneder gamle barn, som hun syntes, var meget grædende.

Barnet sov i sin barnevogn, mens mor og jeg talte sammen. Barnet vågnede, og begyndte at græde.

Mor sagde til mig: ” jeg ved han er sulten, men se nu her” Hun tog sin skønne dreng op af barnevognen, satte sig med ham og prøvede at give ham flaske. Han græd, og ville slet ikke spise. Hun rejste sig op, lagde drengen ned i barnevognen, gav ham flasken i munden, hvor på han med stor tilfredshed spiste det hele.

På Besøg.
Det er svært at have særligt sensitive børn med til familiefest eller middag hos vennerne. Er man på besøg, ser vi, at barnet bliver siddende hos far og mor i timevis – det leger ikke med de andre børn, de er utrygge og ofte meget stille. De spørger tit om, hvornår de skal hjem.

Nogle af børnene ”tør op” efter en time eller to og begynder så at lege med de andre børn.

De sensitive børn kan bedst lide at være hjemme – og uden gæster.

At være særligt sensitiv går ikke bare over, det forsvinder ofte, hvis man bliver behandlet. Mange af de forældre med et særligt sensitivt barn som jeg taler med, er selv særligt sensitive. De lever med det, men ville da gerne være foruden og prøver villigt at børste deres eget barn.

Langt de fleste sensitive børn er også motorisk usikre.
Læs: “Leg der styrker motorikken”

0